INDUBIOUS – BELEAF

‘Indubious’ is de groepsnaam voor een trio muzikanten uit Bend, een stadje met zo’n 50.000 inwoners in de Amerikaanse staat Oregon. Zanger, bassist en gitarist Spencer Burton speelt er samen met zijn broer, zanger en keyboardsspeler Evan Burton en drummer Corey Foster een muziekgenre dat kan omschreven worden als psychedelische elektronicarock met de nadruk op roots en reggae. Hoe dat precies klinkt kunnen we misschien best illustreren met de bij deze recensie toegevoegde video van het nummer “Fabric Of Creation”, de eerste single uit hun recent verschenen album “Beleaf”.

De twee broers werden beiden geboren met de erfelijke taaislijmziekte (‘cystic fibrosis’ in het Engels) waardoor longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. De levensverwachting voor iemand met die ziekte ligt gemiddeld rond de 18 jaar. Maar Evton Foster kreeg in 2011 een dubbele longtransplantatie waardoor hij helemaal genezen kon worden verklaard.

Het is hun positieve ingesteldheid en hun rotsvaste geloof in genezing en/of overleving die de broers veel langer dan verwacht in leven heeft gehouden. Geloof, hoop en liefde zijn de bouwstenen voor hun overtuiging en ze uiten die attitude vooral ook in hun muziek, zoals op de eerder uitgebrachte albums “Fresh Leaves” uit 2008, “Cosmic Seeds” uit 2009, “Wake The Lion” uit 2013 en “From Zero” uit 2017. Evan en Corey zijn allebei multi-instrumentalisten en hoe goed ze dat kunnen bewijzen ze nu alweer op hun vijfde album “Beleaf” waarop ze alle instrumenten hebben ingespeeld die in de veertien tracks te horen zijn.

Toch hebben ze wat extra hulp ingeroepen voor de opname van deze nieuwe plaat, voornamelijk dan gastvocalisten. Zo zingt Jackson Wetherbee van de formatie ‘The Elovaters’ het nummer “One By One”, Michael Leslie zorgt voor zang bij de song “Arrow” en Drew McManus van de formatie ‘Satsang’ zingt de leadvocals bij het nummer “Good Ol’ Days”. Al de resterende rootsreggae-songs op “Beleaf” werden door Evan of Spencer zelf ingezongen en Evan Burton trad ook op als albumproducer.

Alsof ze besloten hebben om opnieuw helemaal van voorafaan te beginnen, plaatsten ze de energieke powersong “Here We Come” vooraan op de tracklijst van dit album. Het inspirerende positivisme dat ‘Indubious’ wil uitstralen in hun nummers overheerst ook nu weer enkele liedjes op deze plaat, zoals in “Do The Best You Can”, “Blessings Run”, “Strong End” en “Shuffle The Deck”, naast de hierboven vermelde drie liedjes met gastvocalisten. Wij wensen ‘Indubious’ (vrij vertaald als ‘onverdacht’) alles goed toe voor de toekomst en we hopen dat het trio nog heel wat platen zal mogen uitbrengen want de nood aan positivisme in de huidige wereld is ontzettend groot.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Righteous Sound Productions

video